Unde-i toata lumea?



In ultima vreme, oamenii de stiinta si scepticii ca mine si-au pus intrebarea: Daca exista o abundenta de inteligenta extraterestra in aceasta galaxie, cum se face ca pana acum nu i-am simtit manifestarile? Sa ne gandim la progresele inregistrate de propria noastra civilizatie tehnica din ultima suta de ani si sa ne imaginam astfel de progrese continuate timp de mii si mii de ani de acum inainte.

Daca fie si numai o mica parte din civilizatiile extratereste ar fi cu cateva sute de mii de ani mai avansate decat civilizatia noastra, de ce nu au produs super-artefacte la scara cosmica sau eventual poluare industriala intr-o cantitate pe care noi s-o putem detecta? De ce nu au restructurat, dupa nevoie, sisteme stelare sau insasi galaxia? Noi am lansat deja nave interstelare modeste si lente (Voyager 1, Voyager 2).

O societate mult mai avansata decat a noastra ar trebui sa fie capabila sa acopere cu usurinta, daca nu chiar fara efort, uriasele distante dintre stele. In milioane de ani, astfel de civilizatii ar trebui sa fi intemeiat deja colonii, care la randul lor s-ar fi putut lansa mai departe in expeditii stelare. De ce nu au ajuns pana aici?

Pe de cealalta parte, oare ne-ar fi usor sa recunoastem urmele unei civilizatii cu adevarat avansate? Oare nu cumva ne aflam noi intr-o situatie asemanatoare cu cea a membrilor unei societati izolate din bazinul Amazonului care nu dispun de instrumentele necesare detectarii puternicului trafic international de radio si televiziune? Exista o multitudine de fenomene cosmice insuficient intelese. Este oare posibil ca sursa de energie a pulsarilor si quasarilor sa fie de origine tehnologica?

Sau poate ca exista o etica interstelara, precum Prima Directiva din seria Star Trek, conform careia civilizatiile inapoiate sau incipiente trebuiesc lasate in pace. Sau poate ca exista o perioada de asteptare inaintea Primului Contact. Poate suntem deja luati in vizor insa ni se ofera ocazia sa ne autodistrugem mai intai, daca suntem cumva inclinati catre asa ceva. Si intre noi ramana vorba…SUNTEM! Sau poate ca toate societatile tehnologice sunt cumva sortite pierzaniei, sclipirile inteligentei fiind adesea sclipiri nucleare… Omenirea a fost nu o data in pragul unui iures nuclear care ne-ar fi ras din Enciclopedia Galactica cat ai zice Uraniu235-Poc!

Sau poate toate civilizatiile semnificativ mai avansate decat propria noastra societate au atins o nemurire personala efectiva si si-au pierdut motivatia hoinarelii printre stele care poate ar fi caracteristica numai civilizatiilor adolescente. Poate ca pentru civilizatiile mature constituie o depravare sa violezi spatiul cu navete spatiale si nu doresc sa polueze cosmosul… Este oare posibil ca super-civilizatiile sa nu lase chiar nicio urma si non-interferenta cu ORICE le inconjoara sa le fie Prima Lege dintr-un sir mult mai lung? Sau cine stie, poate Dumnezeu le spune tuturor: “Nu se cuvine a drumeti mai iute decat lumina…Sau a vizita alte lumi!”


Exista multi de “daca” si “poate” insa personal cred ca spatiul cosmic trebuie scrutat cu atentie pentru a ne putea raspunde intrebarii: “Suntem singuri in Univers?” Cred ca indiferent de raspuns, avem ceva de castigat! Cautarea inteligentei in Univers este o goana catre noi insine. Suntem o cale prin care Cosmosul poate deveni constient de sine.


Dedic acest text marelui astronom Carl Sagan din ale carui carti m-am inspirat si care m-au ghidat catre abordarea sceptica a faptelor!

“Science is more than a body of knowledge. It’s a way of thinking! A way of skeptical interrogating the Universe!”

Rest in peace, Carl…


www.prafcosmic.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu