Tu vorbesti LinCos?



Suntem singuri in Univers? Cred ca nimeni nu poate raspunde acestei intrebari fiind in proportie de 100% sigur ca nu greseste.



Daca raspunsul este DA, ca si contraargument vine matematica. Exista circa 250.000.000.000 (250 de miliarde) de stele in galaxia Calea Lactee. Ducand la extrema minima toate datele, anume ca doar 1% dintre dintre aceste stele poseda sisteme planetare, si ca doar 1% din numarul rezultat de sisteme planetare poseda o planeta asemanatoare Terrei, si ca doar 1% din numarul planetelor asemanatoare Terrei poseda forme de viata inteligenta, tot ne-ar mai ramane 250.000 de civilizatii extraterestre cu care am putea comunica, asta excluzand posibilitatea existentei vietii inteligente si sub alte forme, in afara de cea umanoida. Poate ca prin imensul Univers exista reptiloizi sau insectoizi la fel de inteligenti decat noi. Sau poate cu mult mai inteligenti. Cred ca nu este cazul sa spunem ca sapienta apartine exclusiv mamiferelor… Daca raspunsul este NU, unde este toata lumea?



Estimandu-se distantele medii ce separa steaua noastra de stelele vecine (de ordinul miilor de ani lumina), este rezonabil sa credem ca cel mai usor de realizat contact dintre oameni si o ipotetica civilizatie extraterestre este aceea realizata prin undele radio ale spectrului electromagnetic. Sunt foarte usor de creat, foarte usor de receptionat si calatoresc prin spatiu cu viteza maxima posibila -viteza luminii-. Problema este in ce limba vom comunica pentru a ne intelege unii cu altii.



Pe Terra, engleza este limba “universala” si este absolut ridicol sa presupunem ca am putea comunica astfel cu extraterestrii din Proxima Centauri, Sirius sau orice alta stea. Ar putea ei sa ne trimita un mesaj radio pe care noi sa-l putem intelege? Noi putem trimite mesaje in spatiu dar oare ne vom putea face intelesi? Cum ar putea deosebi oamenii sau extraterestrii un mesaj inteligent fata de zgomotele radio naturale cum ar fi cele emise de pulsari, quasari radio-galaxii sau alte fenomene necunoscute? In 1960, un matematician si filosof pe nume Hans Freudenthal a venit cu sugestia unui limbaj bizar pentru eventualele comunicatii cu extraterestrii. Denumit Lincos (Lingua Cosmica), acesta era o combinatie de elemente de aritmetica logica si cuvinte scurte ale limbii latine. Evident, claritatea limbajului Lincos in acest format este destul de indoielnica. Un deceniu mai tarziu, astronomul Frank Drake cunoscut mai ales pentru Ecuatia Drake sau Ecuatia de la Green Bank, a venit cu o idee ingenioasa de comunicare ce implica numere prime. Dupa cum se stie, niciun fenomen natural nu genereaza numere prime ceea ce in mod sigur va atrage atentia celui ce recepteaza transmisiunea. Astfel se porneste de la premisa foarte justificata si logica cum ca orice civilizatie extraterestra care a descoperit si foloseste undele radio a descoperit in mod evident limbajul matematic. Astfel, mesajul radio ar trebui sa inceapa cu un fel de “vocabular” care sa contina cele mai importante relatii matematice, Teorema lui Pitagora de exemplu , valoarea numarului Pi sau simbolurile figurilor geometrice de baza. Poti sa te afli si in cealalta margine de galaxie, daca imparti circumferinta unui cerc la diametrul acestuia obtii inevitabil 3.141592… in functie de precizia masuratorilor.


Se pune problema care este baza de numeratie cea mai logica si ca atare utilizata sau cel putin cunoscuta de vecinii din spatiu. Aici pe Terra folosim mai multe baze de numeratie, cea mai utilizata fiind numeratia in baza 10 din evidentul motiv ca avem zece degete la ambele maini. Cumva, 10 ni se pare “un numar complet”. Dar ganditi-va ce ar insemna “un numar complet” pentru un extraterestru cu 3 degete la o mana sau cu cine-stie-cate, asta daca sunt umanoizi. Tot pe Terra, calculatoarele utilizeaza un alt sistem de numeratie si anume in baza 2. Aritmetica binara sau digitala prezinta avantajul ca orice informatie nu poate avea decat doua valori, 0 sau 1 (DA sau NU) ceea ce reduce nivelul de ambiguitate ce ar putea plana asupra mesajului. De altfel, la inaugurarea radiotelescopului Arecibo din 16 noiembrie 1974, a fost facuta mai mult demostrativ o transmisiune radio in format digital. Mesajul avea dimensiunea de 1679 de biti de informatie (0101001101…) ceea ce reprezinta produsul a doua numere prime, 23 si 73. Mesajul transmis reprezenta in fapt o imagine complexa. Explicatia fiecarui element din imagine o puteti gasi pe Internet insa este destul de complexa si greu de inteles si de aceea in cele ce urmeaza va voi prezenta un scurt mesaj compus de mine si inspirat din mesajul original.


Avem o imagine formata din 95 de biti de informatie. Numarul 95 reprezinta produsul dintre doua numere prime, 19 respectiv 5. Se poate alege orice numar de biti dar cu conditia ca acesta sa fie rezultatul inmultirii a doua numere prime (ex.: 1679=23*73). Imaginea reprezinta un dupa cum bine se observa 3 figuri geometrice, un triunghi dreptunghic, un patrat si un dreptunghi. Cea mai sugestiva imagine ar fi fost un cerc insa pentru a desena un cerc in acest mod binar este nevoie de un numar foarte mare de biti. Practic, dupa ce informatia a fost transmisa prin radiotelescop si a parcurs deja cateva sute de ani prin spatiu cu viteza luminii, aceasta ajunge la ascultatorul extraterestru sub forma unui sir de pulsuri electromagnetice modulate pe o frecventa purtatorare considerata universala: 1420 MHz (vezi articolul “There’s Intelligent life out there?”).

Mai jos este mesajul complet  de la Arecibo transpus in format audio...





www.prafcosmic.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu