Exista viata inteligenta acolo?




August 1977

In timp ce lucra in cadrul programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) la radiotelescopul Big Ear, Jerry R. Ehman a detectat un semnal radio suspect, de banda ingusta, denumit ulterior “Wow! Signal”. Radiotelescopul Big Ear era de tip fix si se folosea de rotatia planetei pentru a scana cerul. La viteza de rotatie a planetei si latimea “ferestrei” de observare a radiotelescopului, acesta nu putea observa un punct de pe cer mai mult de 72 de secunde. Asta s-a intamplat si in cazul misteriosului semnal. Intensitatea semnalului a crescut gradual timp de 36 de secunde dupa care a scazut in acelasi mod.

Frecventa semnalului radio a fost principalul motiv pentru care computerul a luat decizia de a-l inregistra. Aceasta frecventa este semnificativa pentru cercetatorii din cadrul programului SETI deoarece hidrogenul este cel mai comun element din univers iar frecventa de rezonanta a elementului chimic este aproximativ 1420 MHz. Frecventa semnalului Wow! (1420.356 MHz) se potriveste cu frecventa de rezonanta a hidrogenului (1420.405 MHz) si se crede ca fiintele inteligente cu capabilitati tehnice ar utiliza-o daca ar dori sa comunice cu alte fiinte inteligente din alte sisteme stelare.

Locatia semnalului nici astazi nu se cunoaste cu exactitate pentru ca fost destul complicat de determinat din pricina faptului ca radiotelescopul folosea doua antene de receptie, fiecare orientata usor diferit una fata de cealalta. Totusi, semnalul a fost detectat doar de una dintre antene insa cu toate acestea informatia a fost procesata intr-o asa maniera incat nu se poate determina care anume dintre cele doua antene a detectat emisia. Cu toate ca locatia precisa nu a fost stabilita, in linii mari semnalul a fost originar din constelatia Sagittarius aproape de grupul stelar Chi Sagittarii. Tau Sagittarii este cea mai apropiata stea vizibila cu ochiul liber si se crede, fara a avea dovezi conclusive, ca ar fi locul de origine al misteriosului semnal.

Au existat multe speculatii cu privire la locul de origine al semnalului. Jerry Ehman insusi si-a exprimat indoielile cu privire la originea extraterestra a emisiunii:  ”Ar fi trebuit sa-l fi receptat macar inca o data. Ne-am uitat in acelasi loc de inca 50 de ori. Asta sugereaza ca semnalul a fost terestru, a ajuns in spatiul cosmic de unde a fost reflectat de o bucata de deseu cosmic metalic.” Ulterior el si retras cumva afirmatiile dupa ce mai multe cercetari au revelat faptul ca existenta unui asemenea semnal de natura terestra este foarte putin probabila. Asta deoarece frecventa de 1420 MHz se afla in “spectrul protejat” adica emisia in aceasta banda este interzisa, banda fiind rezervata pentru scopuri astronomice.

Dupa 35 de ani inca nu exista o explicatie oficiala pentru evenimentul care a avut loc…


www.prafcosmic.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu