Religia viitorului


Din punctul meu de vedere, religiile nu vor disparea niciodata. Afirm acest lucru deoarece am sentimentul ca adanc in ADN-ul fiecaruia sta ascunsa gena cautarii supranaturalului. Iar religia poate usor suplini aceasta nevoie de fantastic. Intr-adevar, pe masura ce stiinta va raspunde intrebarilor de care in vechime se ocupa doar Biserica (De unde venim?, Incotro ne indreptam? Cum a luat nastere Universul si cum se va sfarsi? etc.) puterea religiilor va scadea considerabil in randurile populatiei. 

Consider ca stiinta nu va putea raspunde tuturor intrebarilor perioadei respective. Chiar daca vorbim de stiinta secolului 21 sau a secolului 24. Stiinta va fi mereu pe o pozitie asimptotica, tinzand spre infinit dar niciodata atingandu-l. Mereu va fi cate ceva de descoperit. Iar Omenirea se va lega fix de acea parte pe care stiinta epocii respective nu o poate explica inca si-si va cladi o noua religie.

Astazi ne macina intrebarea, poate mai mult ca niciodata, daca suntem singuri in Univers. Stiinta nu ne poate raspunde cu DA sau NU. In schimb ne poate oferi niste informatii cum ar fi numarul stelelor din Calea Lactee sau numarul galaxiilor...Concluziile le vom trage noi dupa bunul plac iar incertitudinea asta evident ca va da nastere unei noi religii a carei temelie nu va fi vreun hristos izbavitor nascut din nu-stiu-care fecioara ci mai degraba vreun comandament galactic aflat pe undeva prin Pleiade sau prin cine stie ce alta zona cereasca. 

Religiile in forma actuala mai mult ca sigur ca vor disparea cu timpul insa vor aparea altele noi, actualizate la realitatile epocii. Imaginati-va frenezia cu care vor aparea religiile dupa Primul Contact cu o ipotetica civilizatie extraterestra... 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu