O calatorie fantastica...




 "Realitatea este mai fantastica decat fantezia..." 


   Putini dintre noi, cei de rand, stiu faptul ca acum mai bine de trei decenii Omenirea a trimis in adancurile spatiului cosmic doi ambasadori care vor livra mesajul de pace pe care-l poarta oricarei fiinte ganditoare cu care vor lua contact,  daca vor fi vreodata descoperiti.    Este vorba de sondele spatiale Voyager 1 si Voyager 2 lansate de catre NASA in anul 1977. Aceste sonde mai au de atins un ultim scop, acela de a trimite cat mai departe posibil mesajul civilizatiei noastre. 


   Capsula timpului


   Ambele sonde au atasate cate un disc fonograf din cupru placat cu aur care contine 90 de minute de muzica, 118 fotografii de pe Terra, o serie de zgomote des intalnite in lumea noastra, care ne-ar putea caracteriza (claxoane urbane, sunete de motoare, etc), saluturi in 55 de limbi, printre care se afla si cunoscutul salut al lui Nicolae Ceausescu, sunete folosite de balene pentru a comunica intre ele, undele cerebrale ale unei femei indragostite, salutul Secretarului General ONU precum si modalitatea de citire a informatiei de pe disc, inscrisa intr-un mod diferit si usor de recunoscut de o fiinta cu capabilitati tehnologice. Carcasa acestor discuri este din aluminiu electroplacat cu o mostra de Uraniu-238 (material radioactiv) pentru ca eventuala civilizatie care va recupera sonda sa poata determina varsta discurilor si implicit varsta artefactului.


   Un mesaj intr-o sticla aruncata in vastitatea oceanului cosmic


   Raportat la viteza curenta, 61.000 respectiv 56.000 km/h, daca nu vor fi distrusi de micrometeoriti sau alti factori, peste 40.000 de ani cei doi "ambasadori" spatiali vor intalni primele stele din lunga si primejdioasa lor calatorie, Gliese 445 din constelatia Ophiucus respectiv Ross 248 din constelatia Andromeda. In prezent, Voyager 1 este cel mai indepartat obiect construit vreodata de Om, aflat la peste 120 de Unitati Astronomice (18.5 miliarde de kilometri), obiect care odata gasit de cineva va reprezenta o fereastra in timp, o privire scurta catre timpuri imemoriale. Un racnet de departe. Un monument ridicat in ceruri in memoria tuturor exploratorii acestei specii.


All good things...


   Cu toate ca noi nu vom mai fi in viata pana atunci, sper ca mesajul sa fie livrat tovarasilor nostri rationali din celelalte parti ale galaxiei. Daca va fi inteles sau nu, nimeni nu poate sti insa faptul ca un obiect tehnologic calatoreste ani-lumina, cu siguranta implicatiile acestui fapt asupra acelei civilizatii vor fi profunde... 


   O  perspectiva la fel de incantatoare ar fi aceea ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, civilizatia umana sa fie in stare sa prinda din urma cu navetele interstelare aceste minunate aparate ale stramosilor si sa le readuca in locul de origine, unde sa poata fi admirate cu respect.


Click pe imagine pentru a o mari

"Un miliard de ani de acum incolo, cand totul pe Pamant va fi praf si cenusa, atunci cand pozitia continentelor va fi cu mult diferita iar specia noastra va fi inimaginabil schimbata sau pur si simplu disparuta, sondele Voyager vor vorbi despre noi..."

Carl Sagan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu